Maränger

Vi har blivit sugna att baka lite små bakelser eftersom att vi precis har köpt ett supergulligt kakfat och vi vill se hur det ser ut om det är fullproppat med små bakelser. Maränger kan man visserligen köpa, men det blir så mycket godare om man gör det själv, så här är receptet.
Recept
3 äggvitor
1 dl strösocker
 
Sätt ugnen på 125 grader.
Dela äggvitorna ifrån äggulorna och häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke ( det är viktigt om man ska kunna vispa ). Tillsätt ca 1/3 av sockret och vispa tills att det har blivit ett fast och hårt skum ( man ska kunna hålla skålen upp och ner och smeten ska fortfarande sitta kvar i bunken ). Vänd försiktigt ner resten av sockret. Spritsa, klicka eller bred ut smeten på en väl smord plåt eller plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
وجبة خفيفة لطيف!
 

Knäck inför julen!

Det var länge sedan vi skrev, men nu har det blivit dags för knäck och vi tänkte passa på.
Att ha knäck någonstans i huset hör till julen enligt oss, och man kan ju inte ha knäck hemma om man inte kan baka det. Så här är ett resept på knäck ( utan mandlar i ).
Recept
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
 
Häll alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme.Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.
Rör om då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar. Gör kulprovet för att försäkra dig om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet. Häll över smeten i en kanna som det är lätt att hälla ur och fyll knäckformarna. Arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt. Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.
 
Adịkwa Christmas Obi Ụtọ New ekwentị!
 
 Visar IMG_0066.JPG

Matlagningstjejerna

Vi lagar mat och bakar.

RSS 2.0